ZFC 3e geworden op het ONFK!

15 april 2018 16 april 2018


Op 14 april nam ZFC deel aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in Drachten, waar we werden beloond met een prachtige 3e prijs in de 2e divisie.

Bij het ONFK speelt ieder orkest één en hetzelfde werk voor een geblindeerde jury, dit jaar was dat “By the River” van Jan van der Roost. Een uur voor aanvang wordt er geloot voor de volgorde van opkomst. De 2e divisie bestond uit zes orkesten en ZFC mocht als nummer 1 aantreden. De planning was tot op de minuut geregeld; kleedkamer, inspeelruimte, stoelen en slagwerk klaarzetten, opkomen en spelen.

Voor de meesten van ons was het de eerste keer en we waren gezond gespannen. Na maanden voorbereiding was ‘het uur der waarheid’ aangebroken. Nu moest blijken wat alle extra repetities, studiedagen en try-out concerten ons hadden opgeleverd. De komende tien minuten moest het gebeuren!

We hebben gespeeld voor wat we waard waren. Iedere zaal heeft zijn eigen akoestiek waar je even aan moet wennen. We zaten zo compact mogelijk opgesteld om elkaar goed te kunnen horen en dat pakte goed uit. Als in een roes was het ook weer zo voorbij, en nu begon het lange wachten op de juryuitslag.

Op de website van Omroep Friesland was alles via een livestream te volgen, in de zaal hingen overal camera’s en richtmicrofoons. Na afloop van ieder optreden vond er een interviewtje plaats met de dirigent en een orkestlid, in ons geval met Arnold en Yvonne. De commentaren over ons optreden bleken lovend te zijn: “Ik zou zeker blijven tot het einde van de middag!” werd er als hint gegeven, en toen moesten alle andere orkesten nog. De vraag was of de jury de muzikale opvatting van onze dirigent kon waarderen. Orkesten na ons speelden netjes, maar ons inziens wat minder gepassioneerd.  

En toen werd het 17.00 uur en was de jury eruit. De zaal stroomde vol, de ZFC-ers zaten met z’n allen vooraan. De 6e plaats werd opgenoemd, de 5e, de 4e… en daar zaten wij niet bij… De voorzitters van de overgebleven drie orkesten werden verzocht te gaan staan om een bokaal in ontvangst te nemen. Luidkeels moedigden we Wilma aan. In willekeurige volgorde werd het puntenaantal opgenoemd, en met 87.67 punten eindigden we als 3e, een prachtige prestatie!

Het was een gezellige bedoening terug in de bus en in het ZFC-gebouw hebben we deze memorabele dag afgesloten met pizzapunten en (veel) bier. Het bleef nog lang onrustig in Zaandijk…!

Foto’s van het ONFK zijn te zien onder het kopje “Over ZFC” -> Fotoalbum


Delen


Terug naar Nieuws