zaterdag 14 maart 2015, 20:00 uur

Voorjaarsconcert: Soundstad

  • Grootorkest
  • Saenredam College
  • Elvis Presleystraat 1, Zaandijk

Informatie

http://www.soundstad.nl

Zaanstad wordt Soundstad! Een muzikaal en visueel spektakel door stadscomponist/trompettist Mark Nieuwenhuis, het Zaandijks Fanfare Corps en VJ collectief Born Digital. Muziek en videoprojecties geinspireerd op geluiden van verschillende locaties in de Zaanstreek.

Het concert zal plaatsvinden op 14 maart bij het Saenredam college in Zaandijk, aanvang 20.00 uur.

De muzikale composities die ten gehore zullen worden gebracht zijn gemaakt door Mark Nieuwenhuis, die sinds 2012 stadscomponist is van Zaanstad. Hierbij laat hij zich inspireren door geluidsopnames van Zaanse plekken met een bijzondere klank.

Voor zijn compositie “Echo” maakte hij met zijn trompet geluidsopnames langs verschillende plekken langs de Zaan. Door de weerkaatsing van het geluid over de rivier wist hij bijzondere klanken op te vangen.

Ook maakte hij muziek met geluiden die hij opnam in het nieuwe stadhuis, op station Koog Bloemwijk, op het ijs in Westzaan en verschillende andere locaties. Uit deze geluiden komen ritmes en melodische elementen die daarna met muziekinstrumenten worden versterkt.

Om Zaankanters actief te betrekken in de mogelijkheid om van geluiden muziek te kunnen maken is Soundstad ontstaan. Een verzameling Zaanse geluiden beschikbaar gesteld aan producers en componisten. Die maakte hiervan muziek die samenkwam in het eerste Soundstad live concert op 18 januari 2014 in Zaandam.

Een andere vorm waarin Soundstad live ten gehore kwam was een concert in Serah Artisan, Zaandam. Hierbij gingen muzikanten en publiek samen op een wandeling door Zaandam waarbij continu alle geluiden werden opgenomen. Bij terugkomst in de concertzaal werd de opname afgespeeld onder muzikale begeleiding.

Voor het komende concert op 14 maart 2015 is de muziek gearrangeerd voor fanfare orkest ZFC aangevuld met professionele muzikanten die samen spelen met de geluiden en videoprojecties van de Zaanse plekken. Net als tijdens het eerste Soundstad concert zullen deze projecties verzorgd worden door visueel collectief Born Digital, die onder andere bekend zijn van hun evenementen met projecties op de Domtoren in Utrecht.Delen


Terug naar Agenda